Ons verhaal
-
Met elke kop thee die jij drinkt, kiezen voor hoe Nederland er uit moet zien

Onze visie

Geïnspireerd op de visie van Commonland zijn wij, Daan van Diepen en Matthijs Westerwoudt, op zoek gegaan naar manieren om Nederlandse biodiversiteit te stimuleren. ptthee is het resultaat. We willen jou laten zien dat een kwaliteitsproduct en natuurherstel goed samengaan. We zijn ervan overtuigd dat we naar een economie toe moeten waar “herstel” centraal staat. Daar wordt de aarde beter van. Nu zijn we de aarde nog steeds aan het uitputten.

Daan van Diepen
Matthijs Westerwoudt
Foto's: Feike Santbergen

Waarom komt alle kruidenthee uit het buitenland?

We waren verbaasd hoe weinig kruidenthee in Nederland wordt gemaakt. Bijna alle kruidenthee komt uit het buitenland. Hoe kan dat? De meeste kruidenthee die wij drinken kan je gewoon in Nederland laten groeien. Dus waarom niet in Nederland hier mee aan de slag? Dat scheelt vele kilometers transport, is goed voor onze Nederlandse natuur en levert heerlijke thee op. Win-win-win!

Kruiden van Nederlandse boeren

Boeren zijn letterlijk grootgrondbezitters. Zij beheren het grootste gedeelte van de Nederlandse (landbouw)grond. Juist om die reden slaan wij de handen ineen met hen: samen met boeren hebben we toegang tot veel grond. Door onze kruidenmengsels in te zaaien op de randen van hun akkers en weilanden, creëren we weer plek voor bijvoorbeeld bijen en vlinders. Zo herstellen we samen met boeren de biodiversiteit in Nederland.

Puur natuur

Onze kruiden weten niet wat het is om bespoten te worden met bestrijdingsmiddelen. Wij werken samen met biologische boeren. Zo zijn wij allemaal verzekerd van natuurlijke Nederlandse kruiden, zonder poespas.

Henk & Wilma van boederij de Hartstocht, Gein-zuid.
Foto: Maartje Strijbis

Samen met

 

 

Pantar Amsterdam ondersteunt ons van A tot Z. Van oogsten, tot verpakken, tot versturen.

 

 

 

Stichting Wij.land heeft veel inhoudelijke kennis en ervaring rondom ecologie en duurzame landbouw.

 

 

 

Lindenhoff en boerderij Hartstocht zijn een van de eerste aangesloten boerderijen.  Vanaf het eerste  moment denken ze mee over hoe ptthee een succes kan worden voor boeren.

 

Kruiden oogsten en drogen

We oogsten maar een deel van de kruiden die we inzaaien. Minimaal de helft laten we staan zodat de insecten er van kunnen blijven genieten. Vervolgens neemt na de bloeiperiode de wind het over en verspreid de zaden over het land. Zo zullen er in het voorjaar daarna op nog meer plekken kruiden op komen.

Eerlijk verdienmodel

Omdat we het belangrijk vinden dat boeren ook financieel de effecten van meer biodiversiteit merken, geven we de boeren een eerlijke vergoeding voor de kruiden. We kopen de kruiden na de oogst weer terug van de boer. Zo creëren we een verdienmodel rondom biodiversiteit voor boeren.

 

ptthee, hoezo?

Ken je die ouderwetse rode brievenbussen nog? Daar stond ‘ptt post’ op. Wij bedachten een Nederlands concept voor thee per post. Vandaar de naam ptthee, uit te spreken als PTT.

logo ptthee

Op weg naar 100% Nederlandse kruidenthee

Deze zomer zijn de eerste Nederlandse kruiden geoogst. Daarnaast kopen we nu nog extra kruiden in om de voorraad op peil te houden. Ook als we in de toekomst mogelijk een keer een mislukte of te kleine oogst hebben kunnen we extra kruiden inkopen om onze voorraad aan te vullen. De kruiden die we inkopen zijn zoveel mogelijk biologische gecertificeerd en in veel gevallen zelfs voorzien van het Demeter keurmerk. Demeter is een kwaliteitskeurmerk, speciaal voor biodynamische landbouw en voeding. Zo verzekeren we iedereen van een heerlijke kop thee.

ptthee in de media